We leven in een wereld die continu in beweging is. Een wereld waar informatie op alle mogelijke manieren naar je toe komt. De meerderheid heeft een smartphone. Een steeds groter deel van de mensen zelfs een slim horloge. Alles om informatie te vergaren en tot ons te nemen.

We kunnen met het grootste gemak de wereld over. Digitaal of in een vliegtuig, de wereld ligt letterlijk aan onze voeten.

Hoe anders was dat 50 jaar geleden. Laat staan 100 jaar geleden.

Alleen, stellen we ons wel eens de vraag ‘wat brengt het je?’

Ik zie angst namelijk ook regeren in deze wereld. Ik mis de relativering. Natuurlijk is het niet zo zwart-wit als ik het hier nu stel, maar toch…

Ik ben jaren geleden gestopt met tv kijken. Voorafgaand aan dat besluit ergerde ik me meer en meer aan de kwaliteit van de tv programma’s. Brainkilling tv noemde ik het wel eens.

Ik stapte over op een bekende aanbieder van series en films en kon zo in elk geval meer de regie houden over wat ik wilde zien.

Ik nam afscheid van de talkshows met gemixte gevoelens. Hoe blijf je op de hoogte van het nieuws en hoe kun je nog meepraten bij de koffie- automaat?

Dat nieuws volgde ik in eerste instantie bij de bekende nieuws apps en voor wat kritische artikelen en nieuwsbeschouwingen bleek een mooie aanbieder op het internet aanwezig.

Na verloop van tijd concludeerde ik dat ik de tv niet miste en mezelf ging storen aan de toonzetting van de online nieuwsberichten. Ik besloot de pushberichten uit te zetten en las ineens veel minder nieuws.

Ook de andere artikelen las ik alleen nog maar in het weekend en ik vond ze steeds minder interessant.

Ik paste inmiddels een aantal regels voor mezelf toe: Gaat het mij aan? Heeft het invloed op mijn leven? Kan ik er iets aan veranderen? Vind ik het over een jaar nog steeds belangrijk?

Kon ik op een of meer vragen antwoorden met een ‘nee’ dan liet ik het nieuws of artikel voor wat het was. Waarom zou ik mijn tijd verdoen aan iets waar ik geen invloed op heb, of wat mij in de verste verte niet raakt?

Inmiddels lees ik nauwelijks nieuws. De belangrijke dingen komen vanzelf binnen. Dan kan ik alsnog besluiten een tijdje het nieuws te volgen.

Dat deed ik toen Corona in opmars kwam. Er waren persconferenties die ik volgde, social media stond er vol mee en op elke nieuwssite leek het een tijd lang alsof er niks anders meer gebeurde in de wereld. Iedereen was in de ban van de pandemie. Niet vreemd natuurlijk, want een dergelijke gebeurtenis maak je niet elke dag mee.

Ik liet me meeslepen, want ja, het had effect op mijn dagelijks leven, ja, het ging mij aan en blijkbaar had ik ook invloed.

Er gebeurde iets met mij en veel mensen om mij heen, we werden bang.

Ik ben vrij snel gestopt met het volgen van alle berichten, want er viel me nog iets op. Ik miste het advies: leef gezond. Beweeg, ga naar buiten, eet gezond. Kook vers en lokaal. Niks van dat. Sterker nog, de sportscholen moesten al snel dicht en wandelen mocht ook niet met een groep.

Ik kon er niet bij en besloot mijn eigen pad te volgen. Ik wil niemand in gevaar brengen, maar ik weiger in angst te leven.
Mijn jaarthema voor 2021 ‘Vertrouwen in Overvloed’ steunde mij enorm. Ik heb mezelf een keer laten testen, omdat ik een aantal dagen koorts had en niet helemaal kon uitsluiten dat ik besmet was. Het bleek niet zo te zijn.

Leven vanuit vertrouwen levert rust, het is echt niet zo dat ik mijn kop in het zand steek. Ik weiger alleen angst te laten regeren over mijn leven.

Wat ik bijzonder vind is de polarisatie die in Nederland en ver daarbuiten ontstaan is. Twee kampen die lijnrecht tegenover elkaar lijken te staan. Met daartussen een groep die toegeeft het niet te weten en ook weer verdeeld is in twee kampen. Hoe kan het zijn dat in ons polderland wij zo tegenover elkaar gaan staan in plaats van te luisteren en het eens te zijn dat we verschillende meningen hebben? Waarom elkaar voor Wappie, schaap of complottheoriedenker uit te maken? Waarom mensen veroordelen die bang zijn? Het verbaasde mij. Dat vond ik later ook wel grappig, want had ik niet de opleiding tot verandermanager gevolgd en succesvol afgerond? Hier kwam in macrovorm een verandering langs en voilà, het was er een volgens het boekje.

Alle stadia kwamen langs. Mooi eigenlijk, jammer dat we de kans niet aangegrepen hebben om er iets moois mee te doen. Heerlijk om te zien dat alle klassieke fouten vanuit het management ook gemaakt zijn. Er werd totaal geen rekening gehouden met de diversiteit van het publiek. Iedereen kreeg dezelfde boodschap en die kwam duidelijk bij een deel van de bevolking niet goed aan. Schoolvoorbeeld wederom. Toen ik kon uitzoomen en afstand nemen zag ik wat ik niet kon zien toen ik me mee liet slepen.

Een situatie van aan afstand bekijken kan heel verhelderend zijn.

Heb ik een mening over de aanpak van Corona? Ja, die heb ik en nee, die deel ik niet. Waarom niet, omdat het niks verandert. Het gesprek wil ik graag voeren, persoonlijk. Vooral vanuit verbinding en met respect voor ieders standpunt Dat is waar ik voor sta. Verbinding.